Pijnlijk eelt op de voet

Soms ontstaat op een bepaalde plek erg veel eelt. Meestal is dit een plek waar veel druk of wrijving is. Eelt is goed, maar teveel eelt zorgt voor extra druk.

Schade aan het vetkussen onder de voet

In de volksmond worden de klachten bij een beschadigd of lekgeraakt vetkamersysteem onder de voorvoet wel een ‘doorgezakte voorvoet’ genoemd.

Te strakke buigpees van de grote teen

Wanneer de voet dan haaks op het been staat, en de pees dus gespannen staat, kan deze extra spanning rond de tunnel verhinderen dat de teen omhoog kan bewegen.

Voetwortelartrose

Voetwortelartrose is artrose in het gewricht van Lisfranc. Dit is het gewricht waar de middenvoetsbeentjes samenkomen met de voetwortelbeentjes.

Gescheurde peroneuspees

Een gescheurde peroneuspees kan zowel acuut als gelijdelijk ontstaan. Een mogelijke oorzaak voor een lengtescheur in de peroneuspees is een enkelverstuiking.

Zenuwbeknelling bij de hiel

Pijn in uw hiel door een beknelde zenuw lijkt erg op fasciitis plantaris (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd).

Ziekte van Freiberg

De ziekte van Freiberg, ook wel ziekte van Köhler II genoemd, is een doorbloedingsstoornis van het kopje van één van de middenvoetsbeentjes.

Pijnlijke sesambeentjes

Pijnlijke sesambeentjes worden vaak (ten onrechte) sesamoïditis genoemd. Er zijn heel veel verschillende oorzaken te vinden voor pijnlijke sesambeentjes.

Knobbels onder de voet

Door de ziekte van Ledderhose ontstaan er harde knobbels onder de voet. In het Latijn is de naam voor deze aandoening: plantaire fibromatose.

Pijn onder de voorvoet

Met pijn onder de ‘bal’ van de voet wordt pijn onder de voorvoet bedoeld, het deel van de voorvoet waar u op loopt. Deze voetklacht komt veel voor!

Instabiel teengewricht

Een instabiel teengewricht heeft de neiging uit de kom te gaan. De teen wordt niet goed op zijn plek gehouden en kan omhoog komen te staan.

Hoge wreef

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Het is een voet met een abnormaal hoge wreef. Het peesblad in de voetzool is gespannen.

Verdikking op de wreef

Tarsal boss is een verdikking op de voetrug, midden op de voet, ook wel de wreef genoemd. Er kunnen verschillende soorten knobbels ontstaan op de wreef.

Scheefstand grote teen bij volwassenen

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen. De grote teen (de hallux) staat schuin naar buiten, richting de tweede teen.

Hallux valgus (scheefstand grote teen) bij kinderen

Ook (jonge) kinderen kunnen een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) hebben. Dit heet een juveniele hallux valgus.

Hielspoor

Een hielspoor is een botvormig uitsteeksel aan het hielbeen. Er zijn veel mensen die zo'n botuitsteeksel hebben, en een klein gedeelte heeft hielpijn.

Platvoet bij volwassenen

De naam zegt het al: een platvoet is een platte voet. Bij een platvoet is de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt of verdwenen.

Zenuwbeknelling in de achtervoet (tarsaal-tunnelsyndroom)

Het tarsaal-tunnelsyndroom is een beklemming van een voetzenuw. Het lijkt op het carpale tunnelsyndroom dat in de pols voorkomt.

Vermoeidheidsbreuk

Door overbelasting kan er een breuk ontstaan in een bot, dit wordt een vermoeidheidsbreuk (of stressfractuur) genoemd.

Lymfoedeem in benen en voeten

Lymfoedeem betekent dat het lymfevocht ophoopt waardoor zwelling ontstaat. Lymfoedeem kan overal ontstaan en kan eenzijdig zijn.

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Bij de hiel bevinden zich twee slijmbeurzen. Een diepe slijmbeurs en een oppervlakkige slijmbeurs. Ontstekingen kunnen voorkomen in beide slijmbeurzen.

Stijve grote teen

De belangrijkste oorzaak voor een stijve teen (hallux rigidus) is artrose aan het gewricht van de grote teen met het middenvoetsbeentje.

Beknelde zenuw in de voorvoet

Een neuroom van Morton is een zenuwbeknelling in de voorvoet. Het neuroom van Morton zit meestal in de zenuw tussen de derde en vierde teen.

Aandoeningen van de pees van de voorste scheenbeenspier

De voorste scheenbeenspier zorgt ervoor dat u uw voet kunt optillen en naar binnen draaien. Rondom deze spier kunnen verschillende aandoeningen voorkomen.

Artrose in de grote teen

Bij artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Kraakbeen is nodig om de botten soepel langs elkaar te laten bewegen.

Pijnlijke achillespees

Pijnklachten rond de achillespees zijn vaak heel hinderlijk in het dagelijks leven. Ze zijn bovendien vaak hardnekkig.

Dikke voeten en enkels

Gezwollen voeten en enkels komen veel voor. Het ontstaat vaak na lang lopen of staan en in de allermeeste gevallen is dit onschuldig.

Kromme stand van de teen

Door de kromme stand van de teen, drukt de teen tegen de schoen op plekken waar dit niet hoort. Dat doet pijn en er ontstaat pijnlijk eelt.

Pijn aan de groeischijf van de hiel

De officiële namen voor pijn aan de groeischijf van het hielbeen bij kinderen in de groei zijn Apofysitis calcanei of ziekte van Sever.

Platvoet bij kinderen

Een platvoet hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. De meeste kinderen hebben platvoeten tot ze ongeveer 2 jaar zijn.

Pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Het os tibiale externum is een bot aan de binnenkant van de voet. Het komt voor dat dit scheepsvormig bot tijdens de ontwikkeling niet goed samengroeit.

Standsverandering van de kleine teen

Overliggende en onderliggende kleine tenen liggen niet netjes naast hun ‘buurteen’, de vierde teen, maar liggen er bovenop of juist onder.

Slijtage van de enkel

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Een gewricht is een plek waar twee of meer botten samenkomen en waar bewegen mogelijk is.

Bult bij de kleine teen

Een bult aan het begin van de kleine teen noemen we een bunionette. Dit kan samen gaan met een slijmbeursontsteking op de plek van de bult.

Slijtage in het onderste spronggewricht

Slijtage is normaal bij het ouder worden, maar bij artrose is de slijtage aan het kraakbeen overmatig. Het gladde oppervlak wordt dun en brokkelig.

Instabiele enkel

Bij een instabiele enkel kunnen deze enkelbanden hun werk niet goed meer doen doordat ze beschadigd of uitgerekt zijn.

Slijtage in het talo-naviculaire gewricht

Slijtage is normaal bij het ouder worden, maar bij artrose is de slijtage aan het kraakbeen overmatig. Het gladde oppervlak wordt dun en brokkelig.

Afwijkend looppatroon bij kinderen

Sommige kinderen lopen voortduren op hun tenen. Zij staan niet of nauwelijks op hun hielen. Deze kinderen noemen we tenenlopers.

Verspringende peroneuspees

Een verspringende peroneuspees betekent dat de peroneuspees bij bepaalde bewegingen uit dit geultje raakt.

Onverklaarde pijn

Wanneer pijn al langere tijd bestaat, en er kan geen lichamelijke oorzaak worden gevonden voor de pijn, wordt dit ook wel onverklaarde chronische pijn genoemd.

Pijn die niet meer verdwijnt

Chronische pijn kan veroorzaakt worden doordat de reden van de pijn blijvend is, bijvoorbeeld bij slijtage aan een gewricht.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu