Wat is een bunionette?

Meestal kan de kleine teen, bij een bunionette, normaal bewegen. Ook het gevoel en de doorbloeding van de teen zijn normaal.

Bunionette

Bij een bunionette staat het kopje van het voetbot achter de kleine teen (buitenste middenvoetsbeentje) wat veel naar buiten. Hierdoor ontstaat een bult aan de buitenkant van de voet.

Het kopje van het middenvoetsbeentje kan op verschillende manieren naar buiten staan, waardoor er verschillende types bunionettes ontstaan. Onderstaand ziet u de drie verschillende types.

Bult bij de kleine teen
Type 1: te groot kopje van het middenvoetsbeentje
Bult bij de kleine teen
Type 2: korm middenvoetsbeentje
Bult bij de kleine teen
Type 3: teveel ruimte tussen het middenvoetsbeentje

Bult bij de kleine teen

Bult bij de kleine teen

Bult bij de kleine teen

Type 1: te groot kopje van het middenvoetsbeentje Type 2: krom middenvoetsbeentje Type 3: teveel ruimte tussen het middenvoetsbeentje

Naast een bult bij de kleine teen, hebben sommige mensen ook een bult bij de grote teen. Dit heet een hallux valgus.

Oorzaken bult bij de kleine teen

Een bunionette wordt ook wel een kleermakers-nunion genoemd, omdat deze aandoening vroeger veel voorkwam bij kleermakers. De bunionette ontstaat door druk op de zijkant van de voet. Doordat de kleermakers in 'kleermakerszit' op de grond zaten, onstond er door de druk aan de zijkant van de voet een bunionette. Tegenwoordig is de oorzaak van een bult bij de kleine teen een combinatie van het dragen van te strakke schoenen en erfelijke aanleg.

Klachten bult bij de kleine teen

Doordat de bunionette tegen de zijkant van de schoef wrijft, is dit pijnlijk. De pijn is op zijn ergst bij het dragen van schoenen en wanneer de bult groot is, kan het lastig zijn om passende schoenen te vinden.

Diagnose bult bij de kleine teen

Uw specialist herkent de bunionette door het lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de voet.

Behandelingen bult bij de kleine teen

Niet-operatief

Een bunionette is vaak goed te behandelen met een niet-operatieve behandeling. Uw schoen kan worden aangepast of u krijgt een hulpmiddel waardoor u lekkerder loopt. Onderstaand vind u een overzicht van de behandelmogelijkheden:

Operatief

Bij een klein aantal patiënten zal een operatie nodig zijn om de klachten te verminderen. Een operatie moet alleen worden overwogen als de niet-operatieve behandeling is mislukt. De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het ongemak dat u ervaart.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling