Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Arie

“Nadat ik de zolen mijn schoenen had gedaan zou ik niets anders meer willen. Ik heb er zoveel baat bij dat ik nu weer 2 paar besteld heb.”

Kramp in de voeten

Wat is kramp?

Krampen vinden plaats in een spier. Een spier bestaat uit allemaal vezels die in- en uit elkaar kunnen schuiven. Als de vezels in elkaar schuiven wordt een spier korter en trekt samen, dit is dus aanspannen. Wanneer de vezels uit elkaar schuiven verlengt de spier zich weer. Bij kramp schuiven alle spiervezels in elkaar en ontspannen niet meer.

Hoe ontstaat kramp in de voeten?

Krampen kunnen ontstaan door overbelasting van een spier. Bijvoorbeeld door een voetstandafwijking, waardoor de belasting op voetspieren te hoog is. Of het dragen van ongeschikt (sport)schoeisel. De bloedtoevoer naar spieren kan hierdoor verstoord raken waardoor er een zuurstoftekort in de spieren ontstaat. Ook door het uitoefenen van sport kunnen spieren uitgeput raken en kramp veroorzaken, want door transpireren kan een tekort aan mineralen ontstaan zoals natrium, kalium en magnesium. De balans is dan verstoort door een tekort aan zout of vocht wat krampen kan geven.

Er zijn ook medicijnen die als bijwerking krampen kunnen veroorzaken. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter van uw medicijn.

Hoe kun je kramp in de voet verhelpen?

Wanneer een spier verstijft door kramp wil dat zeggen dat alle vezels van de spier in elkaar geschoven zijn, ofwel aangespannen zijn. Het is zaak om ontspanning te bewerkstelliggen.

Zit de kramp in de tenen, leg dan een handdoek om de tenen en voer langzaam de trekkracht op door aan de uiteinden van de handdoek te trekken. Is de kramp elders in de voet aanwezig, zet de voet dan recht op de grond en breng langzaam het gewicht op de voet met kramp. Let op, wanneer er te snel gerekt wordt zou er een spierscheuring kunnen ontstaan.

Voorkomen van kramp

Draag geschikte schoenen voor het doel waarvoor je ze nodig hebt, sport of algemene verrichtingen. Zorg voor een goede pasvorm en trek de veters niet strakker aan dan nodig is, zodat er geen beknelling kan plaatsvinden. Drink voldoende tijdens het sporten, het liefst een isotone sportdrank. Dit vult na transpiratie de mineralen in je lichaam aan.

Bij veel mensen gaan de voeten in de loop van het leven doorzakken, dit geeft een verhoogde belasting op de voetspieren. In dit geval kunnen ondersteunende zolen een uitkomst bieden.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetkrampen? De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan u advies op maat geven om samen naar een optimale oplossing te zoeken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.