Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Herman

“Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

Tweede teen langer dan grote teen

Kunt u door dit voettype voetklachten krijgen?

In mijn praktijk kom ik het vaak tegen; de tweede teen die een stukje langer is dan de grote teen. Soms valt het niet direct op omdat de tweede teen een klauwstand heeft aangenomen, en daardoor juist korter lijkt. Voor dit voettype is een naam: Mortons Voettype. In werkelijkheid is niet de grote teen korter, maar het eerste middenvoetsbeentje is korter dan het tweede middenvoetsbeentje.

Voorbeeld van een voet waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen.
Voorbeeld van een voet waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen.

In dit artikel

In dit artikel leest u hoe voetklachten kunnen ontstaan wanneer uw tweede teen langer is dan uw grote teen en wat u eraan kunt doen. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Afwikkelen van de voet

Het afwikkelen van de voet tijdens het lopen gaat normaal gesproken over de grote teen, die daar sterk genoeg voor is. Maar wanneer de tweede teen langer is dan de grote teen wordt dat bemoeilijkt. Het middenvoetsbeentje van de tweede teen en het gewricht tussen dat middenvoetsbeentje en de teen zal zwaarder worden belast tijdens het afwikkelen van de voet.

De standsafwijking zorgt voor drukproblemen

Hardnekkige likdoorns

Wanneer de tweede teen een andere stand aan gaat nemen om niet meer langer te zijn dan de grote teen, kunnen daar klachten door ontstaan. Door de standsafwijking kunnen drukproblemen ontstaan ter hoogte van de gewrichten en op de top van de teen. Deze drukproblemen - doordat de teen tegen de bovenzijde van de schoen aan komt - veroorzaken aan de bovenzijde van de gewrichten en aan de top van de teen hardnekkige likdoorns.

Overbelasting en eeltvorming

Ook het gewricht tussen het tweede middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de teen krijgt meer druk te verduren doordat het sterker tegen de grond gedrukt wordt. Daardoor kan het overbelast raken, met ook nog eens veel eeltvorming als gevolg (hyperkeratose).

Is dat alles?

Er zijn nog diverse andere aandoeningen die u kunt krijgen door dit voettype. Denk aan een zenuwbeknelling in de voet, een breukje in het tweede middenvoetsbeentje of hielspoor. Ook hogerop in het lichaam kunnen zich klachten ontwikkelen, omdat het uw postuur verandert en de manier van lopen.

Grote teen is korter dan de tweede teen

Behandelingen voor dit probleem

Om de problemen met de tweede teen aan te pakken zal eerst een goede basis gevonden moeten worden om het afwikkelen van de voet weer over de grote teen te laten plaatsvinden. Uw podoloog kan hiervoor een steunzool ontwikkelen die het afwikkelen weer beter over de grote teen kan laten plaatsvinden.

De standsafwijking van de tweede teen is vaak niet te corrigeren, wel kan er protectief gewerkt worden door het maken van een siliconen orthese, die de overdrukplekken drukvrij leggen. Hierdoor zal het ontstaan van nieuw eelt langzaam maar zeker vertragen. De huid kan zich meestal na verloop van tijd geheel of gedeeltelijk herstellen.

Tips voor uw schoenen en sokken

Er bestaan therapiesokken in alle vormen en maten met een laagje gel op die plaatsen waar drukontlasting nodig is. Als u schoenen koopt, let dan op het volgende:

  • De schoen moet een gegarandeerde pasvorm hebben om schuiven tegen te gaan;
  • De tenen moet voldoende ruimte hebben, de neuspartij moet voldoende hoog zijn;
  • De schoen dient gemaakt te zijn van soepel en zacht materiaal;
  • Het bovenwerk van de schoen mag aan de binnenzijde geen scherpe (stik-)naden hebben;
  • De schoen moet een hoge teensprong hebben om het afwikkelen makkelijker te maken.

Vind een praktijk

Is uw tweede teen langer dan uw grote teen en ervaart u hierdoor voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.