Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Lara

“Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

“Een zooltje voor mijn teennagels”

Naar de podoloog voor uw nagelproblemen

Wanneer u te maken krijgt met een probleem aan uw teennagels zal uw eerste gedachte niet zijn, ik moet een podoloog raadplegen. Toch kan in sommige situaties een podoloog met behulp van een zooltje veel nagelproblemen helpen genezen en zelfs voorkomen.

Wat zijn nagelproblemen?

Nagels aan de tenen hebben als functie de uiteinden van de tenen te beschermen tegen stoten en te beschermen wanneer er iets van boven op valt. De nagelplaat biedt bescherming aan het onderliggende teenkootje dat veel zenuwuiteinden en bloedvaatjes bevat waardoor deze erg gevoelig is. Er zijn diverse problemen aan de nagels te onderscheiden. Er kan een schimmel in groeien waardoor de nagel brokkelig wordt, verdikt en verkleurd, ook wel een mycosenagel genoemd. Er kan door een te kleine schoen, of door het stoten van de teentop een blauwe nagel ontstaan ten gevolge van de bloeduitstorting die onder de nagelplaat ontstaat, wat nogal eens voorkomt bij beginnende hardlopers. En soms zal een nagel gaan ingroeien.

Ingroeiende nagels

Veelal ligt de oorzaak van het ingroeien bij het verkeerd knippen van de nagels. Doordat de hoekjes van de nagel te ver worden weggeknipt, zal de huid van de teentop de ruimte krijgen om wat boller te gaan staan, waardoor, zodra de nagel weer gaat groeien, de huid een belemmering vormt voor het vrij uitgroeien van de nieuwe nagelplaat. Een pedicure kan u in dit geval helpen bij het begeleiden van de uitgroei van de nagel.

Schoenen in de hoofdrol

Het spreekt voor zich dat de schoenen geen druk op de nagels mogen geven en over een voldoende ruime “teenbox” beschikken. Maar soms is de oorzaak van het ingroeien wat moeilijker te achterhalen. Vooral jong adolescenten hebben vaak te kampen met problemen aan de nagels van de grote teen. Een aantal factoren is hierbij aan te wijzen als oorzaak. Soms is een groeispurt de oorzaak, omdat niet tijdig wordt herkent dat de schoenen te klein zijn. Maar ook als de schoen niet te klein is, kan dit voor problemen zorgen. De schoenen die in die leeftijdscategorie worden gekozen zijn vaak van slecht ventilerend materiaal. De voeten zullen door hormonale schommelingen vaak meer transpireren wat in combinatie met een synthetische schoen een weke en zeer kwetsbare huid oplevert. Als de schoen dan tevens onvoldoende stevigheid in de achtervoet biedt, zal bij het afwikkelen van de voet te veel druk ontstaan op de teentop. In combinatie met de al eerder genoemde weke huid, zal de nagel de huid beschadigen en uiteindelijk gaan ontsteken.

Als de schoen niet het probleem is…

Een goede afwikkeling van de voet is dus essentieel bij het voorkomen van te veel druk op nagels. Wanneer een natuurlijke afwikkeling echter niet mogelijk is door bijvoorbeeld een te korte buigspier van de grote teen, zullen de problemen met de nagel blijven bestaan, zelf bij het lopen op blote voeten. Een podologische zool waarbij ruimte wordt geboden voor het vrij bewegen van deze spier kan in dat geval uitkomst bieden. Toch liever een permanente oplossing? Dan kan operatief het verloop van de spier worden vrijgemaakt waarmee de normale afwikkeling wordt hersteld.

Op zoek naar de oorzaak

Voor het correct behandelen van een ingegroeide nagel is het dus van groot belang alle factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van de ingroeiende nagel in kaart te brengen. Bij Podozorg adviseren wij u graag, wat voor u de beste oplossing is. Klik op de onderstaande knop en vind een praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.