Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Sija

“Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

Hoe e-Health u kan helpen sneller en beter te herstellen van voetklachten

Leven met voetklachten kan een uitdaging zijn die invloed heeft op uw dagelijks leven, werk, sport en recreatie. Vaak neemt u dan zelf contact op met een (register) podoloog of podotherapeut of u wordt verwezen door een zorgprofessional zoals de huisarts of fysio.

Ook worden er als aanvulling op het therapieplan vaak oefeningen voorgeschreven om het herstel te bevorderen. En daar ligt de moeilijkheid. Dit wordt vaak niet gedaan of vergeten, met schattingen van niet naleven tot 50% met een nadelig effect op uw herstel.

Gelukkig kan moderne technologie, zoals e-Health, u helpen om uw herstel te versnellen of te verbeteren door zelf actief bij te dragen aan uw gezondheid en dit vol te houden. Wat betekent dit precies voor u en hoe doet u dat?

In dit artikel

In dit artikel verkennen we de rol van e-Health bij het herstellen van voetklachten. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

E-Health: uw partner in herstel

E-Health, of elektronische gezondheidszorg, maakt gebruik van digitale technologieën om de zorg voor u toegankelijker en effectiever te maken. Dit betekent dat u door middel van bijvoorbeeld een app op uw smartphone, tablet of computer direct betrokken kunt zijn bij uw eigen zorgtraject. Deze technologieën bieden u de mogelijkheid om uw gezondheid te monitoren, direct te communiceren met zorgprofessionals en uw gezondheidsgegevens gemakkelijk te beheren.

De kracht van therapietrouw

Een sleutelfactor voor een succesvol herstel is therapietrouw: het volgen van de aanbevelingen en oefeningen zoals voorgeschreven door de zorgverlener. Het blijkt dat veel patiënten moeite hebben om thuisoefeningen consequent uit te voeren. Dit kan leiden tot langzamer herstel of zelfs terugval in oude klachten. Maar wat is therapietrouw?

Therapietrouw is de mate waarin u de afspraken opvolgt die hebt gemaakt met uw behandelaar. U moet ervoor openstaan, de oefeningen kunnen begrijpen en ook de intentie hebben om ze te willen doen. Daarnaast moet u ze kunnen doen, willen doen en vervolgens het blijven doen, dit is gedragsverandering. Daarbij moet de behandelaar het goede advies geven en helpen bij het advies en ook een stukje nazorg geven in de begeleiding.

De vergeetcurve van Ebbinghaus

De vergeetcurve van Ebbinghaus

Waarom is het veranderen van gedrag, de “therapietrouw” dan zo moeilijk?

Dat komt omdat we makkelijk vergeten. Dit wordt ook wel de vergeet-curve genoemd. We verliezen heel snel de geleerde informatie. Dat is ook een natuurlijk proces, maar niet altijd handig als we bepaalde dingen moeten onthouden. Dat is wel te veranderen als we het geleerde regelmatig herhalen op verschillende manieren en op verschillende tijden. De vergeetcurve vlak dan af waardoor we het beter onthouden.

De oplossing: e-Health apps zoals de MijnZorg-app

Een app kan hierin een hulpmiddel zijn om de geleerde oefeningen beter te onthouden. De MijnZorg-app is speciaal ontwikkeld om u te ondersteunen bij uw oefeningen. Het combineert een afsprakenplanner met een bibliotheek van huiswerkoefeningen die relevant zijn voor voetzorg. De app stuurt u herinneringen om uw oefeningen te doen, die u zelf kunt aanpassen aan uw schema. Daarbij laat de app u de oefeningen zien in een heel kort filmpje, De oefeningen worden uitgesproken en u kunt ze lezen. Dit helpt de 'vergeetcurve' te verminderen, een natuurlijk fenomeen omdat we geneigd zijn nieuwe informatie snel te vergeten.

E-Health via apps zoals de MijnZorg-app

E-Health via apps zoals de MijnZorg-app

Waarom werkt e-Health?

E-Health apps bieden oefeningen aan op een manier die aansluit bij hoe we het beste leren: door te kijken, luisteren en lezen. Dit multimediale aanbod, gecombineerd met dagelijkse herinneringen, helpt u om nieuwe, gezonde routines te ontwikkelen en vol te houden. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die een e-Health app gebruiken, betere resultaten behalen en meer tevreden zijn over hun herstel. Waarom? Omdat oefeningen beter worden uitgevoerd dan dat mensen het van papier moeten lezen.

Uw eigen rol in het herstel

Het is belangrijk om te onthouden dat u, met de juiste tools en ondersteuning, een actieve rol kunt spelen in uw eigen herstel. Door deel te nemen aan uw zorgplan en gebruik te maken van e-Health technologieën, kun u niet alleen sneller herstellen, maar ook een terugval in oude klachten voorkomen. Daarbij kunt u het herstel ook voor uzelf monitoren als u dat zou willen en in samenspraak met uw behandelaar kunt u ook het oefenprogramma aanpassen zodat u verder komt, of als het te zwaar is een lichter programma op te starten zodat u langzamerhand wel verder komt in het herstel.

Begin vandaag nog

Als u geïnteresseerd bent in het gebruiken van e-Health om uw voetklachten aan te pakken, bespreek dan de mogelijkheden met uw zorgverlener. Samen kunnen jullie een plan opstellen dat aansluit bij uw behoeften en u op weg helpt naar een sneller en duurzaam herstel. Door samen te werken en de voordelen van moderne technologie te omarmen, kunnen we een gezonde toekomst tegemoet lopen, vrij van voetklachten.

Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Literatuur gebruikt voor dit artikel

 • Argent R, D. A. (2018). Patient Involvement With Home-Based Exercise Programs: Can Connected Health Interventions Influence Adherence? Opgehaald van Patient Involvement With Home-Based Exercise Programs: Can Connected Health Interventions Influence Adherence?: mhealth.jmir.org/2018/3/e47/
 • Beckers, B. (sd). Tijd voor een beter gebruik van medicijnen. Opgehaald van adoc.pub/tijd-voor-een-beter-gebruik-van-medicijnen.html
 • Beroeps competentie profiel Registerpodoloog. (2020). Beroepscompetentieprofiel Registerpodoloog. Opgehaald van Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie: loop.nl
 • Donk, C. v. (2019). Praktijkonderzoek in Zorg en Welzijn. Coutinho.
 • Ebbinghaus, H. (.-1. (sd). The Forgetting Curve. Opgehaald van csustan.edu/sites/default/files/groups/Writing%20Program/forgetting_curve.pdf
 • Eysenbach, G. (2001). What is e-health. Opgehaald van ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1761894/
 • Gerards, F. (2010). Effectief motiveren voor professionals. Boom.
 • Green, L. &. (2005). Health Program Planning: An Educational and Ecological Approach. New York: McGraw-Hill Education.
 • Hurkmans, H. &. (U. F. A. (2021).). Telefysio–Pilot. Erasmus, 1100, 17-06.
 • IQVIA. (2021). The IQVIA Institute for Human Data Science. (z.d.). . Opgehaald van The IQVIA Institute for Human Data Science. (z.d.).: iqvia.com/insights/the-iqvia-institute
 • K. Schnoor et al. (2020). Verkenning e-healthmonitor: de digitale transitie in de zorg in beeld. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
 • Kevin, C. F. (1999). Methods for Measuring and Monitoring Medication . Opgehaald van pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10440628/
 • Mechelen-Gevers, E. J. (2007). Preventie En Gezondheidsbevordering Door Paramedici. In E. J. Mechelen-Gevers, Preventie En Gezondheidsbevordering Door Paramedici (pp. 23-24). Bohn Stafleu van Loghum.
 • RIVM-briefrapport 2021-0060. (2021). Indicatoren E-healthmonitor 2021-2023.
 • Therapietrouw monitor. (sd). Opgehaald van therapietrouwmonitor.nl/achtergrond-therapietrouw
 • Van der Donk, C., & van Lanen, B. (2021). Praktijkonderzoek in zorg en welzijn. Bussum: Coutinho uitgeverij.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.