Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Maaike

“Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

Help mijn broekspijp zit scheef! Mag ik een afspraak bij de podoloog?

Grote kans dat ook u een beenlengteverschil heeft, aangezien dit voorkomt bij 90% van de populatie. Een beenlengteverschil is een verschil in lengte tussen uw beide benen. Dit kan in uw bovenbeen, onderbeen of beiden zitten. Vaak is uw lichaam zelf in staat om dit verschil te compenseren. Maar een beenlengteverschil kan ook tot gevolg hebben dat u mank gaat lopen, op de tenen gaat lopen of er kan een kromming in de rug ontstaan, ook wel scoliose genoemd.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we de klachten, oorzaken en behandelingen van beenlengteverschil. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Klachten bij beenlengteverschil

Een verschil in lengte van de benen kan leiden tot allerlei problemen. Te denken valt aan klachten aan voet, knie, heup, bekken of rug. Zowel gewrichten als spieren kunnen vertrokken raken.

De meningen over de invloed van een beenlengte verschil op houding en op het wandelen zijn verdeeld. Er wordt door deskundigen gesproken over een mild beenlengte verschil tot 3 cm. Bij velen geeft een beenlengteverschil geen klachten en valt het niet op. Toch zijn de voetspecialisten het er over eens dat verschillen groter dan 2 cm vaak tot problemen leidt. Ook komt uit onderzoek naar voren dat verschillen van 5 mm kunnen leiden tot klachten op de langere termijn.

Bij een beenlengteverschil verandert het looppatroon. Bij elke stap steunt u langer op het langere been en wordt de druk groter op het kortere been. Lang staan zorgt voor een asymmetrische houding en verhoogt de kans op klachten.

Oorzaken van beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan op alle leeftijden ontstaan afhankelijk van de oorzaak. Tijdens de groei komt een beenlengteverschil vaak voor omdat de benen niet tegelijk groeien. Er kan sprake zijn van een structureel of functioneel beenlengteverschil.

Structureel beenlengteverschil

Bij een structureel beenlengteverschil is er een werkelijk verschil in lengte van de botten in de benen. Oorzaak hiervan kan zijn:

 • aangeboren heupafwijkingen (heupdysplasie)
 • onvoldoende aanleg van de botten bij geboorte
 • tijdens de groei ontstane afwijkingen aan de groeischijf
 • verstoorde bloedtoevoer
 • artrose knie of heup
 • beenbreuk
 • operatie van het been
 • kunstknie of kunstheup

Functioneel beenlengteverschil

Bij een functioneel beenlengteverschil zijn de benen even lang maar door een verkeerde stand of beperkte beweeglijkheid van spieren of gewrichten is het ene been korter. Te denken valt aan een platvoet, een X of O stand van de knie, een beperkte beweeglijkheid in de heup of scheefstand van het bekken.

De podoloog doet onderzoek of uw beenlengteverschil structureel of functioneel is. Daarna kan uw beenlengteverschil worden opgemeten. De meest gebruikte methode is met houdingsplankjes. Hierbij wordt met plankjes onder de voet tot de mm nauwkeurig gemeten wanneer het bekken recht staat.

Behandelingen van beenlengteverschil

Er is nog geen sterk bewijs voor welke behandeling het beste is bij een beenlengteverschil. Kleinere verschillen kunnen makkelijk opgelost worden met een verhoging in de schoen. De behandelingen die kunnen worden overwogen zijn:

Een inlegzooltje

Soms volstaat een standaard inlegzooltje met de juiste hoogte voor in de schoen, de podoloog kan een losse hakverhoging maken die overeenkomst met uw beenlengteverschil of soms wordt geadviseerd te beginnen met een lager inlegzooltje. Zo kan het lichaam langzaam wennen aan de “nieuwe” stand van het been.

Steunzolen

Indien nodig kan de podoloog steunzolen op maat maken waarbij ook de voet, knie of heup wordt gecorrigeerd en zo het beenlengteverschil wordt opgeheven. Als het verschil groter is dan kan de hakverhoging ook verwerkt worden in de steunzool.

Een verhoogde schoen

Indien het beenlengteverschil groot is, meestal meer dan 10-15 mm, dan kan het zijn dat de zool van de schoen verhoogd moet worden. Uw podoloog kan dit soms zelf uitvoeren of verwijst u naar een (orthopedisch) schoenmaker.

Chirurgische groeiremming door blokkade van de epifisairplaten rond het kniegewricht

Dit wordt door de orthopedisch chirurg soms geadviseerd voor het lange been. Dit wordt een epifysiodese genoemd. Door het vastzetten van de groeischijven rond de knie groeit het been langzamer dan het korte been.

Beenverlenging door chirurgische beencorrectie met externe tractie

Hierbij wordt tijdens een operatie het bot doorgezaagd en wordt er een uitwendige metalen constructie geplaatst. Dit heet een externe fixateur. De meest gebruikte methode voor een beenverlenging is de behandeling met een verlengingspen. Operatief wordt er een pen geplaatst in het bot. In deze pen zit een magneetje. Met een elektrisch apparaatje via de buitenkant kan met magnetische straling de pen uitdraaien. Hierdoor wordt het been langer.

Op basis van ervaring en onderlinge overeenstemming tussen de voetspecialisten worden deze behandelingen aanbevolen. Uiteraard spreekt voor zich dat indien opereren voorkomen kan worden dit de voorkeur heeft.

Bij kinderen is het belangrijk bij een vermoeden van een beenlengteschil dit te laten controleren. De podoloog kan beoordelen of een verwijzing naar een orthopeed noodzakelijk is. Kinderen onder de 10 jaar met een beenlengteverschil van 1 cm of meer moeten worden doorverwezen net als kinderen boven de 10 jaar met een beenlengte verschil van 2cm of meer.

Bij een te verwachten beenlengteverschil van 5 cm of meer is een chirurgisch ingreep tijdens de groei te overwegen. Het beenlengteverschil is niet de bepalende factor voor een behandeling maar blijft een beslissing in overleg.

Vind een praktijk

Dus, hangt uw broekspijp scheef? Neem contact op met uw voetspecialist en hoor of het innemen van de zoom voldoende is voor de komende jaren.

Podozorg Nederland is een groep (register) podologen en podotherapeuten die u graag helpen met uw voetklachten. Met meer dan negentig Podozorg praktijken zit er altijd een praktijk bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Literatuur gebruikt voor dit artikel

 • Vogt B et al. “Leg Length Discrepancy-Treatment Indications en Stragedies”. Dtsch Arztebl Int. 2020 Jun 12;117(24):405-411.
 • McCaw ST et al. “Biomechanical Implications of mild length leg inequality”. Br J Sports Med. 1991 Mar;25(1):10-3.
 • McCaw ST et al. “Leg length inequality. Implications for running injury prevention”. Sports Med. 1992 Dec;14(6):422-9.
 • Resende RA et al. “Biomechanical stratedies implemented to compensate for mild leg length discrepancy during gait”. Gait Posture. 2016 May;46:147-53.
 • Gordon JE et al. “Leg Length Discrepancy: The Natural History (And What Do We Really Know)”. Pediatr Orthop. 2019 Jul;39
 • Sharpe CR. “Leg length inequality”. Can Fam Physician. 1983 Feb;29:332-6.
 • Moreno D’Amico et al. “Leg Length Discrepancy and Non Specific Low Back Pain”. Front Bioeng Biotechnol 2022 Feb
 • Kazuyoshi Kobayashi et al. “Scoliosis Causes by Limb Length Discrepancy in Children”. Asian Spine J 2020 Dec;14(6):801-807.
 • Pereiro-Buceta H. et al. “The Effect of Simulated Leg-Length Discepancy on the Dynamic Parameters of the Feet during Gait-Cross-Sectional Research”. Healthcare (Basel) 2021 Jul 24;9(8):932
 • Sekiya T. et al. “Evaluation of functional and structural leg length discrepancy in patients with adolescent idiopathic scoliosis using de EOS imaging system”. Scoliosis Spinal Disord 2018 Apr 20
 • Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid; JGZ richtlijn extremiteiten; ncj.nl

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.